NAVIGATIE

Music overzicht
Zoeken


  RUBRIEKEN

FAQ / Help
Wat mag niet?
WZL Wedstrijden
WZL Chat
WZL Toolbar
WZL Statistieken
WZL leden
WZL shop
E-cards

RSS

Fun-feed
Babe-feed
Stud-feed

Een groot aantal pokerrooms geven de mogelijkheid om poker te spelen op internet en geld te storten via het veilige iDeal betaalsysteem.
Overzicht » Muziek » Rock/Metal » Het compliatiespel: hoe doe je dat? [imageheavy!!]
Onderaan pagina
Exxaxl 4.287
wzl-lid
Sinds 17/8/2005
T: 6 R: 350
10/4/2009 - 3:18u | Quote
Dit topic is met betrekking tot het compilatiespel, voor mensen die zelf compilaties willen maken maar niet weten hoe dit te doen. In mijn voorbeeld gebruik ik het programma Goldwave.

Goldwave is freeware, en kan je hier vinden:
HIER

Eens geinstalleerd, open goldwave, en open een liedje. Ziet er ongeveer zo uit:
http://i40.tinypic.com/2rxz9g6.png
Bron: © http://i40.tinypic.com/2rxz9g6.pngLiedjes openen altijd in Stereo. Groen & rood, zijn de twee kanalen waar het geluid doorkomt. Hoe meer de lijn gevuld is, hoe luider & drukker het liedje ook is. Aan mijn voorbeeld kan je zien dat ik een redelijk zachte intro heb, en nadien wordt het liedje drukker.

Kijk ook helemaal onderaan je scherm. je ziet hier 00:00:00 staan en dit telt op per 10 seconden. Dit is gemakkelijk om terug te vinden waar ergens jou stukje zit dat je in het compilatiespel wilt gebruiken.


Rechts heb je je control menu. Dit heb je nodig om je liedje af te spelen.
Je hebt een groene & een gele play pijl.
De groene Play speelt het hele lied af.
De gele enkel je selecties.

Nu gaan we leren hoe je selecties maakt. Voor mijn compilatie wil ik maar een klein deel van dit liedje.
Beste is ook dat je wat inzoomt (dit kan door te scrollen met je muiswiel, zo kan je bijvoorbeeld 1 seconde heel je scherm laten vullen, dit om op het PRECIEZE moment dat jij wilt een stuk te kunnen kopieren.)

Hieronder een screenshot van mijn ingezoomd liedje. Merk op, hoe je nu per seconde tijdsaanduiding krijgt onderaan, in plaats van per 10 seconden. Je krijgt ook een scrollbalk onderaan, waarmee je je hele lied kan bekijken.
http://i41.tinypic.com/eze3jr.png
Bron: © http://i41.tinypic.com/eze3jr.pngStel ik wil dit deel in mijn compilatie:
http://i42.tinypic.com/n5r30z.png
Bron: © http://i42.tinypic.com/n5r30z.pngDan klik je LINKS, op de rode of groene lijn (of je klikt rechts en plaatst een "starter marker", dit doet hetzelfde).

Kijk hoe nu de linkerkant van mijn liedje donkerder is. Dit wilt zeggen, dat dit NIET meer geselecteerd is. Druk je nu op de gele play toets, merk je ook dat hij niet meer van het begin van het liedje begint, maar het begin van je selectie.

Nu, klik je rechts met je muis, op dat stuk waar je een eindpunt wilt zetten, en zet je set finish marker. Dit komt er dan zo uit te zien:
http://i39.tinypic.com/2cp4v8j.png
Bron: © http://i39.tinypic.com/2cp4v8j.png


Als je nu op de GELE play duwt, krijg je enkel nog jou selectie te horen.
Zit je er een paar seconden naast, geen probleem. Ga op de begin of eind marker staan, en je kan deze nog verslepen naar desgewenste grootte, tot de sample net klinkt zoals jij wilt.

Is je sample naar behoren? Tijd om hem in een nieuw bestand te gooien.


Laat je liedje staan zoals het nu staat.

Druk op "file", "new". Number of channels: 2. Sampling rate: 44100. Initial File lengt: dit hangt af van hoelang je jou compilatie maken wilt. Mijn compilaties zijn NOOIT langer dan 1 minuut, dus ik zet altijd 1:00.0 (1 minuut, 00 seconden 0 miliseconden).

Je goldwave zou er nu zo moeten uitzien:
http://i43.tinypic.com/2qvegww.png
Bron: © http://i43.tinypic.com/2qvegww.pngNu ga je naar je oud liedje, en druk je daar rechts in jou selectie (het blauwe gedeelte dus, niet het zwarte) en druk je op copy.
Dan ga je naar je nieuw liedje en druk je Ctrl+V. paste functie is niet altijd beschikbaar via rechtermuis, dus gebruik gewoon de hotkey. Als je het goed gedaan hebt bekom je iets als dit:

http://i42.tinypic.com/2n7jxjr.png
Bron: © http://i42.tinypic.com/2n7jxjr.pngJe kan nu je oud liedje sluiten. Dit herhaal je gewoon voor alle liedjes die je in je compilatie wil steken. Sluit dat liedje af, waar je je stukjes in plakt zonder op te slaan. Dit doe je in het begin vaak "per ongeluk" en zo kan je helemaal opnieuw beginnen.

NOTA: Als je je 2de stukje plakt, komt dit VOOR je eerste stukje te staan
Voorbeeld hier:
http://i40.tinypic.com/296chz8.png
Bron: © http://i40.tinypic.com/296chz8.png


Stuk 2 heb ik NA stuk 1 geplakt. Toch komt stuk 2 VOOR stuk 1 te staan. Ik bouw dan ook al mijn compilaties, van achter naar voor. Wat wil zeggen: hetgeen ik eerst geplakt hebt, wordt laatste afgespeeld in mijn compilatie. Wat je ook kan doen is, VOOR je het stukje plakt, een LEEG STUK selecteren door in je compilatie-file je start & stop marker te verplaatsen

Dit ziet er dan zo uit:
http://i41.tinypic.com/2uo51yc.png
Bron: © http://i41.tinypic.com/2uo51yc.png


Daarna druk je op CTRL+V en dan komt het nieuwe stukje NA je eerste te staan. Zo blijft je eerste copy, je eerste stukje in jou compilatie. Maar dit is in mijn ogen teveel werk, daarom werk ik van achter naar voorIs je volledige mix af, dan kan je hem gaan opslaan.
MAAR probleem. Je mix duurt bvb maar 30 seconden & je hebt gezegd in het begin dat je file 1 minuut lang was. Laat je dit onverandert, save je je mix met 30 seconden stilte op het einde. Verspilling van bandbreedte dus. Het probleem is niet zo groot als je denkt. Je verplaatst je starter marker naar het einde van je liedje, en je finish marker naar het einde van de stilte. Dit komt er zo uit te zien:
http://i41.tinypic.com/oh4bcl.png
Bron: © http://i41.tinypic.com/oh4bcl.png


Nu druk je gewoon op je delete toets, en foetsie, weg leegte.
Nu kan je opslaan (save as!, niet save), in een formaat naar keuze. Ik pak meestal MP3, omdat dit 10 keer minder plaats inneemt dan .wav

Is je file niet LANG GENOEG, en kan je dus niet al je hele compilatie kwijt in die ene minuut? Geen probleem. Goldwave voorziet automatische verlenging. Plak je dus nog een file in je compilatie, dan maakt hij jou leegte in het liedje gewoon langer, je kan dus oneindig plakken. Let wel, dat hij zo ook opnieuw lege ruimte maakt, die je moet gaan deleten voor je savetHelp:
Help, ik heb per ongeluk dat control scherm gesloten!!! wat nu!!

Geen stress. Bij "window" kan je het controlepaneel terug openen


Hope this helps!

Feedback indien zin
Lcf 2.257
wzl-lid
Sinds 21/8/2007
T:0 - R:687
10/4/2009 - 17:29u | Quote
Thanks!! Tzal waarschijnlijk voor na 't weekend zijn dat ik er eens werk van ga kunnen maken, maar ge hebt wel immaculately getoond hoe het moet.
Hulde!
Exxaxl 4.287
wzl-lid
Sinds 17/8/2005
T:6 - R:350
10/4/2009 - 17:55u | Quote
Lcf schreef:
Thanks!! Tzal waarschijnlijk voor na 't weekend zijn dat ik er eens werk van ga kunnen maken, maar ge hebt wel immaculately getoond hoe het moet.
Hulde!


Als er nog probleme zijn vraag gerust, gebruik het programma nu een jaar of 3 =)

Ja, ik heb deze tutorial geschreven, en direct daarvoor nog een tutorial voor mijn "clans" hoe ze teamspeak juist moesten instellen.
Heb fameus wat geprintscreend gisterenacht
 
Bovenaan pagina