NAVIGATIE

Freetime overzicht
Zoeken


  RUBRIEKEN

FAQ / Help
Wat mag niet?
WZL Wedstrijden
WZL Chat
WZL Toolbar
WZL Statistieken
WZL leden
WZL shop
E-cards

RSS

Fun-feed
Babe-feed
Stud-feed

Een groot aantal pokerrooms geven de mogelijkheid om poker te spelen op internet en geld te storten via het veilige iDeal betaalsysteem.
Overzicht » Film & TV » Nu in de zalen » Factotum
Je moet ingelogd zijn om te kunnen posten...

Login gegevens
Gebruikersnaam
Wachtwoord



Nog geen lid van de WzL-groep? Lid worden!
Wachtwoord vergeten? Stuur mijn wachtwoord! | Info...
Origineel bericht
azrael
Sinds 24/9/2004
T: 20 R: 943
18/5/2006 - 23:46u Quote
Heb een recensie geschreven over Factotum, eens zien of mijn mening gedeeld wordt

Factotum

De nieuwste van de Noorse regisseur Bent Hamer heeft alles weg van een donker drama: een nietsnut doet zich tegoed aan drank, gokken en verkeerde vrouwen en leidt zo een triest en arm leven in de marginaliteit. Maar dat is buiten de waard Charles Bukowski gerekend, op wiens boek de film Factotum gebaseerd is. De film wordt net als het boek met heel wat humor en ontroering doordrongen, waardoor het drama zich op slag ontpopt tot een charmante tragikomedie.

Hank Chinaski (Matt Dillon) is een schrijver die kost wat kost zijn talent wil botvieren, maar zijn wilde verhalen aan de straatstenen niet kwijtraakt. Om zijn eveneens wilde levensstijl te financieren neemt hij bovendien eender welk werk aan, wat hem er steeds aan herinnert hoe laag hij op de sociale ladder staat en hoezeer zijn leven een puinhoop is. Voeg daar nog een al even op drank beluste vrouw (Lili Taylor) aan toe, en je zou zo uitkomen op een tot wanhoop gedreven lowlife. Maar daar steken de humor en gedrevenheid die het personage Chinaski kenmerken een stokje voor: het blijft hierdoor een hoopvol, luchtig verhaal, dat de kijker even meesleept naar het leven van iemand die het zich allemaal niet te veel aantrekt.

Factotum is gebaseerd op het boek met de gelijknamige titel van Bukowski uit 1975, waarin hij zijn leven als dronkaard die de ene miezerige job na de andere kwijtspeelt uit de doeken doet. Via zijn alter ego Henri Chinaski, worden de zwarte jaren van Bukowski op het witte doek vertaald. Zijn verslavingen en zijn ontembare drang om te schrijven vormen de basis van een donker maar zichzelf relativerend epos over de banaliteit van het leven. Bent Hamer slaagde er gelukkig wonderwel in om de eerlijkheid en humor die zo eigen zijn aan Bukowski’s werken, niet uit het oog te verliezen en er zo een aangrijpende film van te maken.

Henry Chinaski wordt bovendien vertolkt door een onherkenbare, maar schitterend spelende Matt Dillon die hier volgens velen zijn beste prestatie tot nu toe neerzet. Hij speelt Chinaski overtuigend, alsof hij zelf al zijn hele leven op het randje van de maatschappij bengelt. Ook Lili Taylor (Jan) en Marisa Tomei (Laura) zijn de perfecte tegengewichten voor Chinaski als op hol geslagen vrouwen op zoek naar de kick van hun leven. “Some people never go crazy. What truly horrible lives they must live,” zei Bukowksi. Met deze uitspraak wordt alleszins de toon van deze film gezet, die van marginaliteit een banaliteit maakt.

Al het enthousiasme ten spijt, wie van deze film een groots spektakel verwacht, komt bedrogen uit. Geen special effects, onverwachte plotwendingen of hevige emoties voor Factotum. Het wel en wee van Chinaski word je op een rustige, bijna laconieke manier voorgeschoteld, alsof het hoort bij het leven, een bijna normale gang van zaken is. Het levert alleszins een grappig en bij momenten vertederend beeld op van deze aan lager wal geraakte schrijver. Of om het geheel wat kracht bij te zetten, een levenswijsheid van de door drank verdoofde Chinaski zelve: “Never, ever, get out of bed before noon!”


Steekkaart
Regie: Bent Hamer
Cast: Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei, Fisher Stevens, Didier Flamand
Duur: 94’
Release: 01-03-2006
Kort: Kort maar krachtig verhaal over een man die in de marginaliteit leeft.